חוזים: כלי להורדת סטרס וליצירת ודאות בין בעלי עסקים

פורסם בתאריך 16 בדצמבר 2024 מאת: ליהי רז-דואני

במהלך לימודי המשפטים באוניברסיטה, ניהלתי שיחה עם מכרה קרובה שהתארסה לאחרונה וקיבלה פיצויים משמעותיים בעקבות אירוע רפואי שעברה.
בשיחה תהיתי אם היא וארוסה מתכננים לחתום על הסכם ממון שיבטיח שסכום הפיצויים ישמש אותה בעתיד לטיפולים רפואיים שהיא עשויה להזדקק להם.

כששיתפתי אותה במחשבה שלי, היא שאלה: "למה בכלל להחריג את הסכום הזה?"
הסברתי לה שזה יבטיח שהכסף יישמר למטרות שהוא נועד להן, אך היא הסתייגה מהרעיון.
לצערי, כעבור זמן הם נפרדו, והסכום התחלק ביניהם במסגרת חלוקת הרכוש המשותף. מה שהיה ניתן להסדיר בהסכמה בתחילת הקשר, הפך לאפשרות בלתי-ישימה כשיחסיהם עלו על שרטון.

חוזים בעסקים – לא משבית שמחות, אלא חזק שותפויות

לא רק במערכות יחסים רומנטיות אנשים מהססים לחתום על חוזים; גם בעלי עסקים נרתעים לעיתים. רבים חוששים שהצעה לחתום על חוזה תשדר חוסר אמון או תעורר תחושת ניכור. הרי, "למה לעבוד עם מישהו שלא סומכים עליו?" 

אבל האמת היא אחרת: חוזה הוא כלי חיובי שמקנה ביטחון לכל הצדדים. הוא מפחית אי-ודאות, מונע אי-הבנות ומבסס תיאום ציפיות שמחזק את מערכת היחסים העסקית.

מהו חוזה? 

חוזה הוא הסכם מחייב בין שני צדדים (או יותר) שמטרתו לעגן את ההבנות והמחויבויות המשותפות שלהם.
החוק הישראלי (חוק החוזים, תשל"ג-1973) מאפשר לחתום על חוזים כמעט בכל נושא, כל עוד התוכן חוקי ומוסרי. כדי שחוזה יהיה מחייב, עליו לכלול כמה תנאים:

1. גמירות דעת – כוונה רצינית ליצור יחסים משפטיים מחייבים.
2. מסוימות – פירוט בסיסי של העסקה או היחסים.
3. הודעה – קבלת ההצעה מצד הניצע.
4. תום לב – לפעול ביושר ובהגינות, הן בשלב המשא ומתן והן בקיום ההסכם.

מיתוסים על חוזים

מיתוס ראשון: חוזה חייב להיות כתוב: לפי החוק, חוזה יכול להיערך בכתב, בעל פה או בהתנהגות. למשל, לחיצת יד יכולה להוות חוזה מחייב. עם זאת, חוזה כתוב תמיד עדיף, כי הוא מספק הוכחה ברורה במקרה של מחלוקת. 
מיתוס שני: חוזה הוא מסמך ארוך ומסובך: לא בהכרח. חוזים יכולים להיות קצרים, פשוטים ואפילו מנוסחים בשפה נעימה וידידותית.
העיקר הוא שהחוזה ישקף את ההסכמות בצורה ברורה ושכל הצדדים ירגישו נוח עם תנאיו.
מיתוס שלישי: חוזה מיועד למקרי סכסוך בלבד: האמת שחוזה נועד דווקא למנוע סכסוכים. אנשים רבים חושבים שחוזה נכתב כדי להכין "תיק משפטי" למקרה של ריב או אי-הסכמה עתידית. בפועל, חוזה טוב נועד לעגן את הציפיות של כל הצדדים בצורה ברורה ומדויקת, וכך למנוע מחלוקות עוד לפני שהן צצות. חוזה ברור הוא כמו מפת דרכים שמסייעת לצדדים לשמור על מערכת היחסים שלהם יציבה.
מיתוס רביעי: חוזה טוב חייב להיכתב על ידי עורך דין: לא בכל מצב חייבים עורך דין כדי לערוך חוזה.זה נכון שלעיתים יש צורך במומחיות משפטית (בעיקר בעסקאות מורכבות), אבל במקרים רבים בעלי עסקים קטנים יכולים לערוך חוזה פשוט וברור בכוחות עצמם או להיעזר בתבניות קיימות. עם זאת, תמיד מומלץ שעורך דין יעבור על הטיוטה לפני חתימה כדי לוודא שהיא עומדת בדרישות החוק ושאין בה "חורים".
מיתוס חמישי: חוזים מגנים רק על צד אחד (או בעיקר על צד אחד): חוזה טוב הוא חוזה שמאזן בין האינטרסים של שני הצדדים.
לעיתים בעלי עסקים חוששים שחתימה על חוזה תגביל אותם יתר על המידה. אך חוזה טוב אמור להיות הוגן ומאוזן כך ששני הצדדים ירגישו מוגנים. זו לא "מלחמה", אלא יצירת מסגרת שתתמוך בשיתוף הפעולה.

למה כדאי לכרות חוזה?

חוזה טוב לא רק מגן על האינטרסים שלכם, אלא גם מחזק את האמון בין הצדדים. כן כן, הנה עוד מיתוס נשבר, זה שאתה סומך על מישהו וזה שאת בטוחה במיליון אחוז שהשותפות תצליח, לא אומרת שאת לא צריכה חוזה, גם כשמערכת יחסים מבוססת על אמון, חוזה מסייע לתאם ציפיות ולמנוע אי-הבנות. המטרה שלו אינה להטיל ספק, אלא להגן על מה שכבר בניתם – בדיוק כמו ביטוח, שאנו עושים מתוך תקווה שלא נזדקק לו. 

זכרו: גם תכתובת אי-מייל או הודעה בוואטסאפ יכולה להיחשב כחוזה. אבל מומלץ לנסח חוזה באופן מסודר, לאחר מחשבה ותיאום ציפיות.

רוצים להתחיל בשיתוף פעולה?

אם אתם שוקלים לצאת לדרך עסקית משותפת, אבל חוששים או לא בטוחים איך לגשת לנושא, אני כאן לעזור. יחד נוכל ליצור חוזה שיגן עליכם ועל השותפים שלכם, ויספק בסיס יציב לצמיחה משותפת.


*המאמר הזה, כמו יתר המאמרים באתר, נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי.

אשמח לשמוע ממך!

שמי ליהי רז-דואני, עורכת דין עם ניסיון של כמעט 15 שנים, בעיקר בתחום הליטיגציה האזרחית. במהלך השנים ליוויתי עשרות עסקים קטנים ובינוניים, תוך מתן דגש על ניסוח מסמכים משפטיים, כמו הצעות עבודה, חוזים, תקנונים והסכמים, המותאמים לצרכים הייחודיים של כל עסק. לצד זאת, ייעצתי למאות לקוחות בסוגיות משפטיות מגוונות, כולל התמודדות עם תביעות פוטנציאליות, יצירת גבולות בערוצים עסקיים, גבייה ועוד.
בהשכלתי אני בעלת תואר ראשון ושני במשפטים בהצטיינות מאוניברסיטת בר-אילן. אני מביאה איתי חשיבה משפטית יצירתית ופרקטית, המאפשרת לי למצוא פתרונות מותאמים לכל אתגר משפטי שעולה בדרך.
בנוסף, אני גם מלווה עסקית מוכרת מטעם משרד הכלכלה והסוכנות לעסקים קטנים בישראל מזה כ-10 שנים, וגם מוציאה לאור – מתוך תשוקה ליצירה, כתיבה וניהול.
אני מאמינה שבשביל שעסק יצמח ויתפתח, הוא זקוק לתשתית משפטית יציבה שמעניקה ביטחון ושקט נפשי. התפקיד שלי הוא לעזור לך לבנות את התשתית הזו, לשמור על העסק שלך מוגן ולספק את היציבות הדרושה להצלחה.

פוסטים קודמים

קונסיגנציה: לא מה שחשבתם

קונסיגנציה: לא מה שחשבתם

"שווה לי למכור לחנות בקונסיגנציה? האם בכלל יש דרך אחרת?" אני שומעת את השאלה הזאת המון. יוצרים ויבואנים רבים מסתייגים מאד משיטת המכירה הזאת ונמנעים מלשווק ולהפיץ את מוצריהם לחנויות בישראל.

מבוא לשיתופי פעולה בין (בעלי) עסקים

מבוא לשיתופי פעולה בין (בעלי) עסקים

כשאומרים לבעל עסק קטן "כלי שיווקי" הוא יחשוב מהר מאד על קידום ממומן בפייסבוק או בגוגל ועל יח"צ, ישלוף את הארנק ויוציא את תקציב הפרסום שלו להשקעה באפיק הנבחר. מתחת לאף קיים כלי שיווקי מדהים שמתאים לכל כיס, אבל בעלי עסקים רבים מתעלמים ממנו.

למה כל אתר חייב תקנון ואיך הוא מגן על העסק שלך?

למה כל אתר חייב תקנון ואיך הוא מגן על העסק שלך?

תקנון באתר שלך הוא לא רק חובה חוקית, אלא גלי ליצירת אמון ושקיפות מול הלקוחות

חפשו אותי בפייסבוק

קהילת עסקים משת"פים
"ממלכת החלומות" העמוד הרשמ
                ♥  ♥  ♥               
x

#{title}

#{text}

#{price}